Dnes je ,
svátek má
a je

Změna velikosti písma

Drobečková navigace

Úvodní stránka > Aktuality COVID-19 > Třídění odpadů v době COVID19

Třídění odpadů v době COVID19



Stanovisko Národního referenčního centra pro hygienu půdy a odpadů k nakládání skomunálními odpady za současné epidemiologické situace v souvislosti s onemocněním COVID-19, které je způsobeno virem SARS-CoV-2.

Nakládání s odpady patří mezi nezbytné služby přímo navázané na činnost kritické infrastruktury. Funkčnost těchto služeb je nutné zabezpečit kontinuálně a ochrana pracovníků, kteří nakládání sodpady musí být pro všechny zúčastněné strany prioritou. Všechna doporučují uvedená v tomto stanovisku korespondují se současným stavem poznání přenosu a šíření onemocnění COVID-19, které je způsobeno virem SARS-CoV-2, doporučení WHO i současného výskytu onemocnění v ČR k datu 19. 3. 2020.

Nakládání s komunálními odpady u zdravých lidí se v současné době nemění včetně způsobu třídění odpadu.

Jednorázové ochranné pomůcky OOP (roušky/respirátory) u lidí, kteří nejsou infikováni nebo nejsou v karanténě, je možné po použití odkládat do směsného komunálního odpadu pokud budou vloženy do plastového obalu, který bude následně vložen do dalšího plastového obalu a zavázán.

Osoba v domácí karanténě s potvrzeným onemocněním COVID-19 i osoba neinfikovaná v domácí karanténě by měla být poučena v rámci karanténních opatřeních jak nakládat s odpadem.

Veškerý odpad (včetně roušek a kapesníků) od osob v karanténě, u kterých není prokázáno onemocnění COVID-19, by měl být uložen do plastového pytle na odpady. Plastové pytle by měly mít minimální tloušťku 0,2 mm. Po naplnění pytel (nejpozději však do 24 hodin) by měl být pevně zavázán a na povrchu ošetřen dezinfekčním prostředkem. Jsou-lipoužity pytle z tenčího materiálu, je třeba takové obaly zdvojit. Plastový pytel by pak měl být vložen do druhého pytle a zavázán. Povrch vnějšího pytle by měl být ošetřen dezinfekčním prostředkem a zavázaný pytel až poté dán do běžného kontejneru na směsný komunální odpad.

V případě, že osoba s potvrzeným onemocněním COVID-19 je v domácí léčbě, nakládání s odpadem je stejné jako v předchozím odstavci (balení, dezinfekce). Ukládání odpadu do sběrné nádoby, svoz odpadu a jeho konečné odstranění by však mělo vycházet z lokálních možností bezpečného odstraňování směsného komunálního odpadu a minimalizace rizika pro pracovníky, kteří nakládají s odpady, ale i rizika pro ostatní občany.

V územích nebo obcích kde byla v důsledku výskytu onemocnění COVID-19 vyhlášena karanténa, je nutné přijmout další opatření na základě zhodnocení rizik pro pracovníky svozových firem i obyvatel. Specifická opatření pro tyto případy by měl stanovit místně příslušný úřad po konzultaci s orgánem ochrany veřejného zdraví (OOVZ) a svozovými firmami. Jde např. o omezení přístupu ke sběrným nádobám za účelem nežádoucí manipulace s odloženým odpadem jako je vybírání odpadu z popelnic jinými osobami, přebírání odpadu; dále odkládání zavázaných pytlů mimo kontejnery, třídění odpadů, oddělený svoz odpadů apod. WHO doporučuje přijmout taková opatření, která by zajistila, že tento odpad nebude odstraněn uložením na skládku.

Směsný komunální odpad je nutno z hlediska ochrany pracovníků považovat vždy za odpad nebezpečný, a proto je nezbytné, aby pracovníci byli poučeni, jak bezpečně s ním nakládat, jak používat vhodné ochranné pomůcky a jak dodržovat hygienická opatření. Bližší informace o opatřeních k ochraně zdraví pracovníků jsou uvedeny:

http://www.szu.cz/uploads/Epidemiologie/Coronavirus/Odpady/Stanovisko_NRC_k_ochrane_pr acovniku nakladajicimi s infekcnimi odpady upr.1 1.pdf


Stránky zdarma

Vytvořte si vlastní webové stránky zdarma na doméně www.zlukov.cz

Registrujte se zde

Partnerská obec Nový Přerov

www.novyprerov.cz

Mateřská škola  

U Rybníčka Zlukov

www.mszlukov.cz

Fulltextové vyhledávání

20. 4. Marcela

Zítra: Alexandra

Novinky ve fotogalerii

Rekonstrukce obecní budovy 2015

Fotogalerie

FOTOGALERIE - ZLUKOV

http://zlukov.rajce.idnes.cz/

Napsali o nás

http://cs.wikipedia.org/wiki/Zlukov

Zaniklé školy Táborska, Táborský deník, únor 2014

CCF23022014_00002[1].jpg

Táborský deník, Místo, které jsme navštívili...
Únor 2014

CCF23022014_00003.jpg

Táborský deník 15.5.2012

IMG[3].jpg

MF Dnes 5.3.2012
IMG[2].jpg

Masopust 2010

O našich hasičích

Zlukov žije bohatým kulturním životem

Zlukovský betlém

Reportáž ČT.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/208637-svata-rodina-i-s-andelem-jsou-ve-zlukove-jako-zivi/

Táborský deník 25.12.2012

http://taborsky.denik.cz/zpravy_region/zlukovskou-naves-zdobi-jeslicky-v-zivotni-velikosti.html

Návštěvnost stránek

172591